Вимерзання озимих зернових, це один з ключових факторів загибелі посівів та зменшення врожайності. Зазвичай, озимі зернові досить добре переносять заморозки і без снігу. Проте при довготривалих та сильних морозах вони вимерзають. Тож давайте розглянемо фактори, які значно впливають на зимостійкість культури, що відбувається з рослиною в зимовий період і як ми можемо допомогти посівам пережити зиму.
Величезна та основна небезпека для зимової культури полягає в різкому зниженні температури. Саме це згубно впливає на її життєдіяльність, адже при швидкому зниженні температури, в клітинах рослини із замерзлої води формуються кристали льоду, що призводить до розриву мембран у клітинах та загибелі посіву.
Найперше, що слід враховувати при виборі посівного матеріалу – це його морозостійкість та зимостійкість. Морозостойкость – це стійкість рослини до низьких температур, для пшениці це до мінус 20 градусів. Під зимостійкістю розуміють стійкість до цілої низки несприятливих умов зимування в період із осені до весни.
Роздивимось агротехнічні фактори, які впливають на стійкість озимини:
- Вибір зимостійких сортів зернових культур.
- Обов’язкове протруєння насіння фунгіцидами та інсектицидами. Цей засіб забезпечує надійний захист на ранніх етапах розвитку.
- Терміни висіву. Пізній висів призведе до недостатньо розвиненої кореневої системи. Як наслідок, рослини з 1-2 листками, слабкі та недорозвинені. Ранній висів також згубний для культури. Адже при надмірному рості вона втрачає якості зимостійкості.
- Щільність стояння рослин. Стимуляція кореневої системи, саме від цього буде залежати активність кущення. Рослини,які входять до зимового періоду у фазі кущення, зберігають щільність стояння навесні.
- Якість висіву культури.
- Внесення мінеральних добрив. Особливу увагу слід приділяти достатній кількості фосфорно-калійних добрив. Їх слід вносити під оранку чи безпосередньо під час засіву. Стимуляція розвитку кореневої системи, а також підгодовування у фазі кущення, сприяє накопиченню цукрів, що в свою чергу підвищує зимостійкість та покращує загальний стан рослини.
- Захист від захворювань восени. Хвора чи ослаблена рослина набагато складніше пенересе зимово-весняний період.
Існує 2 етапи входу рослини в зимівлю. При зниженні температури припиняються процеси росту, починається відходження поживних речовин із листя. Це сповільнює всі процеси та позитивно впливає на зимостійкість. На другому етапі відбувається, так зване, загартовування. Рослина, за рахунок сповільненого фотосинтезу, накопичує надлишок вуглеводів, глюкози, сахарози, розчинних білків та жирних кислот. Всі ці складові в цілому, то є основа для успішного зимування культури.
Існує безліч факторів, які не залежать від нас. Це товщина снігового покриву, температурні показники взимку, весняна сльота. Проте притримуючись всіх агротехнічних заходів, ми зводимо ризик втрати врожаю до мінімуму. Більш детальну консультацію чи допомогу у вирішенні конкретної проблеми ви можете отримати у нашому аграрному інтернет-магазині Насіння expert. Наш агроном відповість на питання, які вас цікавлять.